onsdag 13 oktober 2010

Mjäll & Torr hårbotten

Nu när det börjar bli kallt och torrare i luften så blir vi allt mer känsligare. Det vanligaste symtomerna är antingen mjäll eller torr hårbotten, och ibland kan det vara svårt att veta skillnaden. Ofta kan det vara så att man tror att man har torr hårbotten så behandlar man det mot mjäll och det är inte bra. Så jag ska förklara vad som är skillnaden och hur man behandlar dessa.

Här kommer en rätt enkel förklaring vad som är skillnaden:
- Precis som resten av vår hud förnyas hårbotten ständigt. De yttersta hudcellerna lossnar då som små, oftast osynliga, torra vita fjäll. Om de flagor som faller från ditt hår inte är större än dammkorn är det förmodligen bara ett tecken på att du har torr hårbotten. När fjällmängden ökar och hudflagorna blir större kallas det för mjäll. Om du har torr hårbotten lossnar mjällen och ”snöar” ner på axlarna. Den feta typen av mjäll fastnar i hårbotten

Det är oklart vad som orsakar mjäll, men troligtvis beror det på en vanligt förekommande hudsvamp. Men du behöver inte vara orolig - mjäll är inget som smittar

Har du torr hårbotten?

  • Byt till ett mildare schampo och balsam.
  • Tänk på att gelé, mousse, läggningsvätska, spray och liknande produkter som innehåller mycket alkohol som kan torka ut hårbotten.
  •  Prova hårbottengel som återfuktar hårbotten. 
  • Det finns två alternativ: Billigare produkter som t.ex Apoteket eller använd dig av bra produkter från din frisör.
Jag kan rekomendera:
- Grazette ( Neccin ) Shampo som löser dina hårbottensproblem samtidigt som det gör ditt hår glansigt och lättskött. Redan efter 5 behandingar så ska du märka en märkbar skillnad. Detta schampo passar dig med måttlig mjäll och även torr hårbotten.



Men det finns olika typer av mjäll:
  • Har du lätt och måttlig mjäll, använd dubbelverkande mjällschampo. Schampot dödar svampen, löser upp mjäll och skorpor och kan användas varannan dag så länge du har besvär.
  • Har du kraftig mjäll, använd ett effektivt medicinskt schampo mot hudsvampen som är orsaken till mjällen. På apoteket kan du få hjälp att välja rätt kur för just dig. Vill du tvätta håret oftare går det bra att använda ditt vanliga schampo.
  • Om du känner att topparna blir spröda, använd balsam. Men bara på topparna
Som sagt undvik täta mössor, kepsar eller dyl. Tvätta håret med rätt schampo tills du känner att du blivit av med symtomerna.

Ta hand om dig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar